Alergie – jak z nimi żyć?

a28Alergia, uczulenie – te słowa są powszechnie znane i stosowane, jednak czy wiemy, co dzieje się w organizmie podczas reakcji alergicznej? Czy wiemy, jak sobie z alergią radzić oraz jaka jest skala problemu na świecie? I najważniejsze – czy wiemy, że alergicy nie są skazani na życie z tą dolegliwością i nieustannymi wyrzeczeniami? Pierwszy krok do życia bez alergii to oczywiście odpowiednie badania.
Niepokojącym jest fakt, że na całym świecie dramatycznie wzrasta ilość osób cierpiących na różnego rodzaju alergie. Dotyczy to tak krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Najczęstszymi alergiami są astma oskrzelowa, anafilaksja, alergie na leki, pokarmy, owady, przewlekły nieżyt nosa, wypryski czy obrzęki. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że szacunkowo co roku na całym świecie dochodzi do 250 000 zgonów z powodu astmy, których można byłoby uniknąć.

Czym jest alergia?

To specyficzna sytuacja, kiedy z pozoru zwykła dla większości ludzi substancja wywołuje anormalne zachowanie się danego organizmu. Po przedostaniu się tej substancji (alergenu) do ciała człowieka, jego układ immunologiczny traktuje ją jako element niepożądany i reaguje w specyficzny sposób – w wyniku tej reakcji uwalniane są różne substancje wywołujące stan zapalny z różnego rodzaju objawami. Co ważne – czynnik wywołujący alergię (alergen) sam w sobie nie jest szkodliwy. To reakcja układu immunologicznego jest istotna, czyli specyfika działania danego organizmu.

Objawy alergii

Stan zapalny wywołany wspomnianą reakcją objawia się typowymi dla alergii dolegliwościami – reakcjami układu oddechowego, pokarmowego, zmianami na skórze,  czy reakcją błon śluzowych oczu. Wśród najczęstszych objawów alergii znajdziemy więc: przewlekły, wodnisty katar, kichanie, swędzenie nosa, zaczerwienienie spojówek, łzawienie i swędzenie oczu, opuchnięte powieki, problemy z oddychaniem, suchy kaszel, wypryski skórne, suchość i swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty itp. Stąd też nierzadko spotyka się podział na alergie wziewne, kontaktowe czy pokarmowe. Nie warto bagatelizować alergii, gdyż nieleczone mogą prowadzić do poważnych, przewlekłych chorób, w tym ciężkiej astmy.
Nie należy także zapominać, że na natężenie reakcji alergicznych wpływa także wiele czynników środowiskowych, przede wszystkim tych, które narażają organizm na toksyny, jak zanieczyszczenie powietrza, spożywanie dużej ilości leków, dym papierosowy, inne środki chemiczne, zbyt duża sterylność otoczenia w okresie pierwszych miesięcy życia (ograniczająca budowanie odporności dziecka) czy przebyte infekcje.
Jak informuje „Biała Księga Alergii Światowej Organizacji Alergii 2011-2012”, choć ilość przypadków alergii stale wzrasta, pomoc medyczna dla osób borykających się z problemem jest stale niewystarczająca nawet w krajach rozwiniętych. Świadczenia w tej dziedzinie nie są zapewniane w sposób wyczerpujący. Podejrzewając problem natury alergicznej, warto więc korzystać z badań laboratoryjnych, które są pierwszym krokiem do rozpoznania alergii i walki z nią. W laboratoriach Diaklin przygotowano skonkretyzowane, atrakcyjne cenowo panele alergiczne, których wykonanie zapewnia pełną diagnozę, a także oszczędność czasu i pieniędzy.

Zobacz, co zbadasz w poszczególnych panelach – nie czekaj, tylko walcz z alergią!

PANEL WZIEWNY: brzoza brodawkowa, olszyna szara, leszczyna, dąb, tymotka łąkowa, żyto, bylica, babka lancetowata, roztocza kurzu domowego ( D. pteronyssinus, D. farinae), naskórek zwierząt (psa, kota,konia, świnki morskiej, chomika, królika), grzyby (aspergillus fumigatus, cladosporium herbarum, penicillum nota tum, alternaria alternata).
PANEL POKARMOWY: orzechy (laskowe, ziemne, włoskie), migdały, mleko krowie, białko i żółtko jaja kurzego, kazeina, ziemniak, seler, marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, jabłko, soja, mąka pszenna, mąka żytnia, sezam.
PANEL PEDIATRYCZNY: orzech ziemny, mleko krowie, białko i żółtko jaja kurzego, ziemniak, marchew, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna, pyłek brzozy brodawkowej, tymotka łąkowa, pyłek bylicy, roztocza kurzu domowego (D. pteronyssinus, D. farinae), naskórek zwierząt (psa, kota, konia), grzyby (aspergillus fumigates, cladosporium herbarum).
PANEL ATOPOWY: mleko krowie, kazeina, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, BSA surowicza albumina woł., białko i żółtko jaja kurzego, ryż, soja, banan, wieprzowina, wołowina, kurczak, mąka-mix, drożdże, roztocza kurzu domowego-mix, pleśnie-mix, drzewa późne, drzewa wczesne, traw-mix, IgE całkowite.