Dlaczego dobrze zbadać poziom homocysteiny?

a15aW efekcie przemian metabolicznych spożywanego przez nas białka w organizmie powstaje aminokwas zwany homocysteiną. Jej podwyższone stężenie we krwi (hiperhomocysteinemia) łączone jest z różnymi stanami chorobowymi człowieka, głównie ze zmianami miażdżycowymi (zawał mięśnia sercowego, udar mózgu) czy ze zmianami zakrzepowymi.

Homocysteina – co warto o niej wiedzieć?

Homocysteina jest aminokwasem jak większość niezbędnym, ale w małych ilościach. Dalsze przemiany tego aminokwasu do związków istotnych dla funkcjonowania organizmu są możliwe dzięki obecności witamin z grupy B – B6, B12 i kwasu foliowego (B9). Dzięki tym przemianom powstają aminokwasy niezbędne dla budowy tkanek. Prawidłowo zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta pozwala na zachowanie równowagi zachodzących procesów. Jednak brak wspomnianych witamin i w konsekwencji zatrzymanie dalszych przemian w szybkim tempie doprowadzi do gromadzenia się jej w organizmie. Nadmiar homocysteiny jest z kolei dla człowieka toksyczny.

Niebezpieczny nadmiar

Do nadmiaru homocysteiny możemy doprowadzić nie tylko brakiem odpowiedniej ilości witamin w diecie, ale także nadmiernym spożywaniem mleka i serów, białek jaj czy mięsa zwierzęcego. Nie bez znaczenia jest także długotrwałe spożywanie leków, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, choroby (m.in. przewlekła niewydolność nerek, niektóre z nowotworów, niedokrwistość, niewydolność tarczycy, łuszczyca, przeszczepy).
Zbyt duża ilość homocysteiny we krwi prowadzi do uszkadzania wewnętrznych ścianek naczyń krwionośnych i zaburzeń krzepliwości. Powstaje stan zapalny, lecz ingerencja komórek układu odpornościowego tylko przyspiesza niszczące procesy. Długotrwałe oddziaływanie tego aminokwasu na naczynia krwionośne prowadzi do wspomnianych zmian chorobowych – miażdżycy czy udaru mózgu.
Prawidłowe wartości mieszczą się w granicach 5 – 15 µmol/l. Wyższe wartości określane są już jako hiperhomocysteinemia, gdzie 20-30 µmol/l to ilość zdecydowanie szkodliwa dla zdrowia, a za postać ciężką przyjmuje się wartości ponad 100 µmol/l. Badania wykazują także, że już tzw. stężenie progowe (11-14 µmol/l) może inicjować pewne szkodliwe zmiany.

Kiedy badać poziom homocysteiny?

Przede wszystkim poziom tego aminokwasu powinny sprawdzić osoby z grupy ryzyka chorób krążenia, stanów zawałowych czy miażdżycy. Warto zrobić wywiad w rodzinie, gdyż tendencja do hiperhomocysteinemii może mieć też podłoże genetyczne. Jednak w tak pędzącym postępie cywilizacji oraz tendencji do jedzenia w biegu lub spożywania niepełnowartościowych produktów spożywczych, do sięgania po papierosy czy alkohol badanie homocysteiny zaleca się każdemu.

Jak sprawdzić swój poziom zagrożenia homocysteiną?

Wystarczy proste badanie laboratoryjne krwi wykonywane w laboratoriach Diaklin, a następnie jego odpowiednia interpretacja. Późniejsze leczenie to przede wszystkim odpowiednia suplementacja witaminami z grupy B.